100 години Народно читалище „Виделина – 1908“ Панчарево

Народно читалище „Виделина – 1908“ в Панчарево отбеляза официално своя 100 – годишен юбилей през месец май 2008 година.

Откриване на възпоменателен барелеф

Откриване на възпоменателен барелеф

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, зам. председателят на БОК Светла Оцетова, националите ни по спортна стрелба, лека атлетика и гребане – Весела Лечева, Йорданка Благоева и Румяна Нейкова. На церемонията присъстваха и кметът на район „Панчарево“ Станимир Пеев, секретарите на районната администрация и на читалището – Юлия Ботева и Снежана Петрова, както и много жители на Панчарево. В салона на читалището програмата започна с поздравителна реч от представители на общинската администрация, след което самодейни състави от Ансамбъла изнесоха кратка фолклорна програма. По-късно церемонията продължи на централния площад с освещаването на барелеф, дарение от потребителна кооперация „Панчарево“, с благодарствено послание към създателите на читалището и тези които са го съхранили през годините!

Читалище „Виделина – Панчарево“ е едно от най-старите просветни институции в района на София, и през годините се е утвърдило в национален и районен мащаб като живо средище на просвета и култура. Заради цялостната си дейност и принос към българската култура читалището е завоювало най – престижната награда за изкуство и култура в България: „Одрен Кирил и Методий – I степен“

Понастоящем развива богата културно-образователна дейност, разделена по възрасти и жанр. Застъпени са съвременни методи за обучение, в различни курсове и направления. Читалището подкрепя изключително много любителското фолклорно изкуство и помага на работата на Ансамбъл „Панчарево“, който набира все по-вече почитатели. Стреми се да съхранява традициите и да ангажира младите хора да ги опознават и предават на бъдещите поколения. Библиотечния фонд наброява над 20 000 тома.

100 години читалище "Виделина" Панчарево

100 години читалище "Виделина" Панчарево

 

About the Author: admin

Comments are closed.