Пътна инфраструктура

Улица „Самоковско шосе“

Самоковско шосе между кв. Горубляне и Панчарево

Самоковско шосе между кв. Горубляне и Панчарево

Шосето от София за Самоков е строено след Освобождението, в продължение на няколко години и е било завършено през 1912г. На строителството му са работили много панчаревци. Новото за времето си шосе е строено по германски проект. По него генерал Георги Вазов създава първата автомобилна линия у нас. Наричат го царско, защото е наченато по времето на цар Фердинанд и основната му цел е била да се пътува по-лесно от София до Боровец, тогава Чамкория. До 1958г. този участък не е бил дори павиран. Използвал се е предимно от каруцари-кираджии, които превозвали чамов материал от Рила за София. Редовни автобусни превози се появили през 40-те години, когато вече се движели и не малък брой леки автомобили. След построяването на новия път през пролома са възникнали и няколко ханчета: Това са „Кокалянското” „Златна рибка”, „Земен рай”, „Атовото”, „Кюркчийското”, „31-ви километър” и „Стефкиното”. Много често пътниците с конски впрягове от София и Самоков се налагало да отпочинат или пренощуват в някое от тях и на другия ден да продължат пътя си. С това транспортната връзка на Панчарево със столицата започва да се осъществява при по-благоприятни условия. Създали се и по-добри икономически предпоставки за реализиране на продукцията на местното население в града, за работа, за отиване на пазар до София пеша, особено зимно време. Първоначално шосето било само чакълирано и тъй като при преминаване на тежкотоварни автомобили се вдигал невъобразим прах Панчаревската община била принудена да закупи една водоноска, с която оросявала шосето по два пъти дневно през лятото. По-късно за разширението му се наложило да бъдат взривявани много скали в пролома, да бъдат изградени подпорни стени и мостове. В чест на Строителни войски, които прокарват изключително трудното трасе на пътя на няколко километра след Панчарево е израдена статуята на “Трудовака” и малък паркинг пред нея. Впоследствие след 1920 година шосето било асфалтирано изцяло.

Днес „Самоковско шосе“ е улица в София (в квартал Горубляне от район Младост) и селата Панчарево и Кокаляне от район Панчарево. Нареченa е на основния път (с официално име Републикански път II-82 от Републиканската пътна мрежа на България) от столицата до Самоков, който преминава през Боровец и достига до Костенец. Започва от бул. „Цариградско шосе“, минава през столичния квартал Горубляне, пресича Околовръстния път на София и продължава до края на село Кокаляне. В участъка след Околовръстния път се дублира с Републикански път II-82. В рамките на Столична община свързва булевард „Цариградско шосе“ с квартал Горубляне и населените места Панчарево, Кокаляне и Долни Пасарел.

Самоковско шосе представлява основна транспортна артерия за район „Панчарево“ по която минават линии на масовият градски транспорт, както и основен транспортен възел свързващ столицата със Самоков, Боровец и северната част на Рила планина. Особено през почивните дни шосето е много натоварено, за което допринася и допълнителния трафик, поради наличието на много курортни селища и вилни зони с целогодишно обитаване в тази посока. Допълнително утежнява обстановката и пропускането на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона (макар и с ограничения) в участъка от КПП „Горубляне“ на Околовръстния път на столицата до гр. Самоков, от 2008 година насам. Това трасе не е проектирано за пропускане на тежкотоварни автомобили, защото големи участъци от него преминават през свлачищни зони, а районът е с подчертано рекреационни функции.

Паметника на Трудовака на Самоковско шосе

Паметника на Трудовака на Самоковско шосе

Новият ОУП на Столична община предвижда изграждане на нов крайречен булевард до река Искър, свързващ директно Панчарево с бул. Цариградско шосе, без навлизне в квартал Горубляне. Изграждането на такава пътна артерия обаче е не екологосъобразно и е компроментирано, поради наличието на защитени видове дървесна растителност в поречието реката в района на Околовръстния път. Освен това по Новия ОУП на СО тази зона влиза в проекта за бъдещ Воден парк „Искър“ – елемент от система „Отдих“ на Столична община. Друг възможен вариант за изграждане на алтернативен маршрут е по трасето на недоизградения плавателен канал „Панчарево – Павлово“, което в частта си от Панчаревското езеро до жк. Младост в общи линии все още е запазено. Реализирането на този вариант ще осигури директна връзка на Панчарево, респективно на Самоковско шосе с ж.к Младост и станциите на метрото и ще намали трафикът през кв. Горубляне. На това място не се налага унищожаване на ценна растителност, а прилежащия терен е подравнен и ще улесни капиталовложението в пъти. Освен това при връзката с метрото или при контактната точка с Околовръстния път може да бъде изграден паркинг на няколко нива.

Ул. Самоковско шосе, пред ресторант "Лебед"

По този начин ще се скъси разтоянието и ще се улесни значително достъпът от центъра на столицата до Панчарево – зона за отдих и спорт с голям потенциал! В същото време за разтоварване на трафикът в района на езерото и за намаляване на отрицателното му влияние върху рекреационните зони и дейности трябва да се предприемат спешни мерки по ограничаването или пълното спиране на потокът от тежкотоварни автомобили в района. Проблема би намерил адекватно решение единствено с цялостна реконструкция на пътното платно, изграждане на отводнителни съоръжения, подпорни стени и ново асфалтово покритие. В дългосрочна перспектива изграждането на автомагистрала „Рила“ и Северната дъга на Околовръстния път, които ще поемат голяма част от трафика ще допринесе за окончателно разрешаване на проблема.

Ул. Самоковско шосе в центъра на Панчарево

В инфраструктурно отношение регулярно с това е необходимо изградената вече канализационна мрежа по булеварда да се продължи с още 2 км., което ще даде възможност за включването на населените места Панчарево, Кокаляне и Бистрица в единен колектор за отпадни води. Това е изключително належащо за район като Панчарево, където от една страна са съсредоточени множество водоизточници с голямо значение за битовите и рекреационни нужди на Столичани, от друга, чрез изграждане на канализация ще се намалят предпоставките за активизиране на свлачищни процеси! Наводняването на пътното платно до момента е основната предпоставка за лошото състояние на асфалтовата настилка.

Според новия ОУП на Столична община е предвидено изграждане на велоалея около Панчаревското езеро, по протежение на бул. Самоковско шосе, успоредно на пътното платно, в участъкът от сп. Банята до сп. Кокалянско ханче, с продължение по съществуващия обиколен път на езерото от страната на Лозенската планина. Тя ще върви максимално отдалечено от пътното платно, а в най-тесните участъци, ще дублира тротоарите и ще бъде обособена разделителна ивица. За целта съществуващите тротоари на места могат да бъдат разширени.

 

Общински път „Панчарево – Бистрица“

Общински четвъртокласен път "Панчарево - Бистрица"

Шосето “Панчарево – Бистрица” е участък от четвъртокласната пътна мрежа на Столична община, с дължина 5 километра. Започва от Самоковско шосе, при Национална гребна база “Средец” и завършва на входа на Бистрица, при стадион „Витоша“. Съвпада изцяло с регулационните линии на улиците – „Елин Пелин“, „Бистрица“ и „Лозница“ и частично с тези на „Васил Левски“, „Петър Менджийски“ и „Беликата“ в Панчарево и на улица „Цар Асенов Път“ в Бистрица. Част е от т. нар. „Панорамен път“ в подножието на Витоша, от кв. Княжево за Панчарево. Поддържа се от Столична община.

Разширението и рехабилитацията на този участък ще даде възможност за развитие на инвестиционни проекти в един комуникативен район, подходящ за целогодишно обитаване в крайградската зона. Удобната връзка се осъществява чрез преминаващите в близост възлови транспортни артерии, включени в Общинската и Републиканска пътна мрежа – „Бистришко шосе“, „Симеоновско шосе“, „Самоковско шосе„, „Цариградско шосе“ и Околовръстния път.

Този район е и естествена връзка между изградената туристическа инфраструктура на Витоша и Защитена зона „Плана – Лозенска планина“, заедно с част от бъдещите Тематични паркове „Софийска Света гора“ и Воден Парк „Искър“, в обхвата на които влизат множество манастири, средновековната крепост „Урвич“ и зоната за отдих, спорт и атракции около Панчаревското езеро.