Село Долни Пасарел

Изглед от района на Пасарел

Изглед от района на Пасарел

Долни Пасарел е село, удивително със своята природа. Това планинско селце е разположено в котловина на около 750м. надморска височина. Флората и фауната тук изобилстват от видове. Селото е разположено на полегатия южен склон на Лозенска планина, която сама по себе си е част от Ихтиманска Средна гора и формира нейния край на югозапад до Софийско поле. Малката котловина в която е сгушено селцето е част от Панчаревския пролом на най-дългата река у нас Искър (368км). Панчаревският пролом разделя Плана и Витоша от Средна гора. Това е едно изключително панорамно дефиле, по което е прокаран пътят от София, през Долни Пасарел до Самоков, а селото е средната точка на 60 километровото трасе. Съвсем близо се намира и най-старият зимен курорт у нас Боровец. На височина от 1350м той датира от 1896г. с името Чамкория. Непосредствено до селото се намират два изкуствени водоема – яз.Искър и яз.Пасарел (Пасарелско езеро). Пасарелското езеро е едно изключително красиво място, което наблюдавано от високите части на планината, пленява с вълшебните си гледки. Над езерото, от местността Църквище, се разкриват уникални гледки едновременно към Витоша, Рила, Плана и Средна гора.

На 4 километра от Долни Пасарел е разположен манастира „Св. Св. Ап. Петър и Павел“ с изключително ценни стенописи, част от Софийската Света гора. Близо до него се намират скалите „Гарванец“ и едноименния връх. Всеобщо признато от експерти е, че Гарванец е най-интересната природна забележителност на Лозенска планина. Освен тях има и още няколко интересни скални фигури, които са на склона над река Искър.

В околностите на Пасарел, на мястото на днешния яз. Искър през 1371 година се е състояла знаменитата битка на Чамурлийското поле в която самия цар Иван Асен V, брат на Иван Шишман, тогава едва 18-годишен, бил убит от Османските нашественици. В землището на Пасарел се намират някои контролни постове – Ревулското и Еврейското кале, които имали стратегическа функция при отбраната на прохода към Самоков и поддържали постоянна връзка със Средновековната крепост „Урвич“ чрез система от сигнали.

Наблизо е лобното място кап. Димитър Списаревски, осъществил единствения по рода си авиационен таран във военната ни история с което сваля летящ към София бомбардировач със смъртоносен товар. На негово име е наречена улицата в село Долни Пасарел, в началото на която е поставена паметна плоча. До лобното място, в местността Стражарски дол, което се намира на 2км. от селото и е съвсем близо до вилна зона „Пасарелско езеро“, е изграден паметен кът за героя, който се поддържа ежегодно както от местното население, така и от много други организации и хора почитащи подвига на Списаревски! Неговото име днес носи клуба на летците в България.

официален сайт: www.pasarel.eu