Спорт в Панчарево

Архивна снимка от Световното първенство за младежи в гребните спортове през 1981 г.

Архивна снимка от Световното първенство за младежи в гребните спортове в Панчарево през 1981 г.

Развитието на спорта в Панчарево придоби организиран и по-масов характер едва след 1956 година със създаване на езерото и изграждане на база за водните спортове. Гордост е за Панчарево, че голяма част от трениралите гребни дисциплини младежи са достигнали върхови постижения, премервайки силите си с най-добрите в България, Европа и света.

Изявени със своето спортно майсторство са Светла Оцетова – Олимпийски шампион по академично гребане от Монреал, 1976 г., председател на Българската федeрация по гребане, архитект, зам. председател на БОК, Румяна Нейкова – Олимпийски шампион по гребане от Пекин, 2008 г., номинирана за спортист на България за същата година, Стоян Варадинов, Никола Николов, Симеон Симеонов, Бойко Савов, Виктор Бойчев, Стефан Терзийски, Альоша Бонев, Стефан Вучков, Любен Геров и редица други участвали с успех в международни състезания. Някои от тях са майстори на спорта, а някои са треньори на по-младото поколение. Изтъкнат състезател и треньор по борба е Огнян Макавеев. Олимпийската ни шампионка по лека атлетика и председател на БОК – Стефка Костадинова, както и министърът на физическото възпитание и спорта – Свилен Нейков, също са жители на Панчарево.

Светла Оцетова - oлимпийски шампион по кану-каяк, 1976г.

Светла Оцетова – oлимпийски шампион по кану-каяк от Монреал, 1976г.

В миналото на територията на спортната база в Панчарево са се провеждали състезания по академично гребане, кану-каяк, триатлон, спортна стрелба, спортно ориентиране, спортни скутери и ветроходство – общо 7 вида дисциплини, както и съпътстващите спортните прояви тържественни церемонии, което предполагаше сериозни инвестиции по поддръжка на самата водна площ и на спортната база.

През 1977 г. на езерото до София се проведе Световното първенство по кану-каяк, а през 1981 – Световното първенство за младежи във водните спортове, което е голяма гордост за селото! Към момента на територията на Национална гребна база „Средец“ все още тренират някои от най-големите спортни клубове по кану-каяк. В акваторията на езерото функционира и спортната база на гребен клуб „Академик“. По трикилометровата дължина на езерото, може да се упражняват и други водни спортове като ветроходство, водни ски, могат да се наемат водни колела и лодки за разходка.

Румяна Нейкова - oлимпийски шампион по кану-каяк, 2008г.

Румяна Нейкова – oлимпийски шампион по кану-каяк от Пекин, 2008г.

За нормално провеждане на състезания Панчаревското езеро периодично трябва да бъде почиствано от наноси и битови отпадъци. За последен път такова почистване е правено през 1981 година. В това отношение трябва да се обърне внимание на чистотата на притоците му и да бъдат изградени канализационни колектори за отпадни води на околните курортни селища – Панчарево и Бистрица. През 2007 г. Българската федерация по гребане и местната администрация подеха инициатива за почистване на езерото, но липсата на финансиране и единни усилия от страна на всички институции стопанисващи езерото, все още забавя това все по-належащо мероприятие.

В близост до Панчарево е разположена голяма футболна база и стрелбищен комплекс, на които са се провеждали международни състезания, множество лагери и тренировки. Този комплекс от дълги години се стопанисва от ПФК „ЦСКА“ София, но понастоящем се търси по-добър вариант и една от възможностите е преминаването на спортното съоръжения в частни ръце, но при изгодно инвестиционно предложение, което да гарантира запазването на спортните функции на комплекса. Уникалната природна среда, чистият въздух и разположението на спортните съоръжения в непосредствена близост до планински хълмове, борова гора, голяма водна площ и същевременно на няколко километра от столицата на България предразполага към пълноценно възстановяване и отмора.

Гребна регата "Lake Point", 2008 г.

Към 06.08.2008 г. е постъпило инвестицонно предложение от Сдружение „Клуб Кану Каяк – Левски“, София за преустройството на Гребна база „Панчарево“ – с. Герман в „Запазена зона – младежки център за свободно време, образование и спорт, което е получило широка обществена подкрепа от местната общественост и Столична община.

С предложението можете да се запознаете подробно ТУК

Гребна регата на Панчаревското езеро, 1992 г.

Гребна регата на Панчаревското езеро, 1992 г.

Гребна регата на Панчаревското езеро, 1992 г.

Гребна регата на Панчаревското езеро, 1992 г.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вижте още и: