Цветница (Връбница)

Неделята след Лазаровден е известна в народния календар като Цветница или Връбница. В този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим. Според новия завет Христос пристига в града, яздейки магaре, а вярващите го посрещат, като разстилят пред него дрехите си и палмови клонки. За това празникът е известен още и като „Палмова Неделя“.

Цветница (Връбница) е любим празник на мнозина, това е празника на цветята и настъпващата пролет! Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти и дървета. Затова може би народът ни го възприема като пролетен, цветен празник, ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата. На Цветница се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба, която по нашите ширини символизира палмовите клони, с които Иисус е посрещнат в Йерусалим.

С цветя и върбови клонки се ходи на празнична служба в черквата. Млади невести с малки деца се причестяват. Всеки взема осветено върбово клонче и го отнася в дома си за здраве. След Цветница започва Страстната седмица – дните на Христовите страдания, преди Възкресение Христово.