Околности на Панчарево

Панчарево се намира между трите планини – Витоша, Плана и Лозенска, на мястото където река Искър напуска чаровния пролом и навлиза в Софийското поле, и където бързите води на витошката река Бистрица се вливат в красивото Панчаревско езеро.

В Панчарево и околностите му са останали и значителни следи от времето на Римската империя. Тогава е била построена минералната баня, която имала седем басейна. Над банята, в местността Градището са намерени останки от Римски постройки и от охранителна крепост, предназначени да пазят от варварски нападения подстъпите към Сердика и Искърския пролом, в посока Самоков.

В землището на селото се намира Средновековната крепост „Урвич“, Панчаревския (Урвички) манастир „Св. Никола – Летни Мирликийски“ и останки от крепостната черква-манастир „Св. прор. Илия“, които заедно с Кокалянския манастир Св. Архангел Михаил, образуват Урвичкия крепостен комплекс. Те са част от Софийската „Мала Света гора“, съвкупност от религиозни храмове, разположени в оградните на Софийското поле планини, особено по Витоша, Плана и Лозенската планина.

В околните селища и по склоновете на обграждащите ги планини могат да се открият уникални културно-исторически забележителности – стари църкви, манастири, крепости и оброчища. Околностите на всяко едно селище са пленително живописни. Уникалността се състои освен в природните дадености и в това, че селата са запазили голяма част от своя автентичен дух чрез фолклора и обичаите, които се предават чрез поколенията!

В този раздел прочетете повече за:

СНИМКИ ОТ ВИТОША

Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Златна есен на Витоша, по Туристическата алея "инж. Иван Иванов'"Поглед към Витоша от Лозенската планинаПоглед към Панчарево и Витоша от Лозенската планинаЗлатна есен на Витоша