Отдих, туризъм и спорт

Развитието на инфраструктурата в околоградския район дава основание за експониране на потенциала му в максимална степен и за обогатяването на функциите на обитаване, с навлизане в нови територии, с акцент върху опазването на природната среда, в близост до традиционни и новосъздаващи се зони за отдих.

Представяме на вниманието Ви профилът на един от най-атрактивните райони, в непосредствена близост до столицата, който традиционно се използва за рекреация, а днес става все по-предпочитан и за целогодишно обитаване!

Богатото културно-историческо наследство, красивата природа, наличието на минерални извори и разнообразни водни площи, дават основание за разглеждане на Панчарево като една от характерните забележителности на София и спомага за представянето на града като Европейска туристическа дестинация, в нейната цялост.

Около Панчаревското езеро, наричано още Софийското море, са изградени множество заведения за обществено хранене, места за спорт, отдих и забавление, а по заобикалящите го планински масиви са разположени културно-исторически обекти (средновековни църкви, крепости и манастири), предпоставки за обогатяване на видовете туризъм и взаимното им допълване.

Още от незапомнени времена Панчаревското землищe е привличало вниманието на хората като курортно място за отдих и укрепване на здравето им:

Често пъти, забързани в ежедневието не спираме поглед върху тази рядка природна даденост, за да и се насладим! Но вгледаме ли се в нея, хвърлим ли поглед към поречието на Искъра, а сега към езерото и Страньето, към Урвич и чаровния пролом, към Кокалянския манастир и хилядолетния Кръстат дъб, към Дърводелица и хижа Синаница, към Роба и Ведена, към поречието на Бистрица и Витоша, в пейзажите на четирите годишни времена и особено през пролетта и неповторимата панчаревска есен, при изгрев и залез слънце, не можем да не изживеем сладостни трепети и да се преклоним пред тази красота! Не случайно още от края на 19 век тези места са посещавани неведнъж от любителите на Българската природа. Именно тук, в Урвич е основан Първия туристически клуб в Свободна България – „Урвич клуб“, който обединява любители на българската природа, които са сред ентусиастите поставили началото на организирания туризъм в България, при изкачването на Черни връх на 27 август 1895.

След Освобождението и разкриването на минералните бани, въпреки че първоначално те били доста примитивни, Панчарево постепенно започнало да се посещава от много столичани, които идвали на курорт, заедно със семействата си за период от няколко дни, като се настанявали по частни къщи.

Друг важен фактор в това отношение е наличието на река Искър, с нейните водни площи. Някои по-възрастни панчаревци и до днес помнят колко много хора от цялата страна са идвали в почивните дни около Искъра, дори с автобуси, между старата централа и минералната баня (днес езерото), където са били най-тучните ливади. Тази местност от край време е била и най-плодородната част на селото, където наред с ливадите са се редували и малките нивички на панчаревци. Именно тук хората са прекарвали най-горещите летни дни, къпейки се в бистрите води на река Искър и по вировете наоколо, и особено в “Синия вир” при устието на река Бистрица, който е бил много дълбок и чист.

Не са малко посетителите на Панчарево и днес, за което допринася красотата на езерото и другите водни площи в горното течение на реката.

Зона за  отдих „Панчарево“ обхваща крайбрежието на езерото при надморска височина  600 – 630 m. То е дълго 3 км, а ширината му варира от 100 до 400 m. Има  плажна ивица с дължина 1300 м. Тази зона се използва за водни  спортове, риболов и балнеолечение. Минералната вода е гореща (49°С), с  дебит 12 l/s, слабо минерализирана (0,495 g/l), хидрокарбонатнокалциева и  магнезиева. Индикациите на курорта включва следните заболявания: на  опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични,  бъбречно-урологични и стомашно-чревни. В съчетание с подпланинския климат на Панчарево се използва и за пълноценен отдих и отмора през  ваканционните периоди на годината. В района на Панчаревското езеро има  няколко залесени парка, изградени са спортни бази и множество уютни  заведения за обществено хранене.

През 1977 г. на езерото до София се проведе световното първенство по кану-каяк, а през 1981 – световното първенство за младежи във водните спортове, което е голяма гордост за селото! Към момента на територията на Национална гребна база “Средец” тренират няколко от най – големите спортни клубове по кану-каяк и гребане. В района са разположени и спортните бази по кану-каяк на “Академик София” и ЦСКА. По трикилометровата дължина на езерото, може да се упражняват различни водни спортове като сърф и водни ски, могат да се наемат водни колелa. В непосредствена близост до Панчарево е разположена Спортно-тренировъчната база на ЦСКА, която включва два футболни терена – открит и закрит, стрелбищен комплекс и къщи за почивка.

Вижте още и:

Презентация на Панчарево, създадена във връзка с популяризирането на селището като обект за културно-познавателен и екотуризъм, както и за кратка почивка в крайградската зона с едночасова достъпност от центъра на София.