Народно читалище „Виделина-1908“ Панчарево

Библиотеките дават свобода. Свободата да четеш, свободата на идеи, свобода на общуването. Те дават образование (който процес не приключва в деня, в който напуснем училището или университета), те дават развлечение, създават безопасни места и предоставят достъп до информация.

Адрес: Панчарево, 1137 София, бул. „Самоковско шосе“ № 230а,

Виж местоположението в Google Maps

Тел.: (02) 992 3449, (02) 992 3063,
http://videlina.dir.bg, [email protected]

председател Юлия Ботева, секретар Снежана Маджарова

Читалище „Виделина“ Панчарево е едно от най-старите в Софийска околия, основано през 1908 г. от младият офицер Стефан Панчев, син на Петър Панчев, завършил висшето си образование в Санкт Петербург. Той събрал петнадесетина свои съмишленици от селото, които по-късно стават и съучредители на читалището.

Стефан Панчев - основател на читалището в Панчарево, 1908г.Периодът на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война е изключително тежък за дейността му – реално през целия този период няма никъкви условия за читалищна дейност, но по- малкия брат на основателя – Стоян продължава макар и по-слабо делото му. През 1934 година дейността на читалището се възражда от народния учител Димитър Пенев от Пазарджик. По негова инициатива за кратко време са събрани дарения от книги и парични средства. Изнасят се сказки, концерти, а по-късно и балетни постановки, основава се черковен хор. Репетициите на хора и пиесите са в училището, в черквата, по дворовете. Откриват се занаятчийски курсове за жени и мъже. През 1944 г. бързо се подобрява материалната база на читалището. В последствие то се настанява в собствена сграда в училищния двор, състояща се от малък салон, библиотека и три малки стаи.

През 1953 г. се създава дамски хор, а на следващата година – първата музикална школа в тогавашната околия. Организира се драматичен състав и се изнасят еднократни пиеси. Тук може би прилягат думите на поета:

По пътищата заледени, трапосвахме снега в нощта, с думи топли заредени, навред в смълчаните села. И явките ни в тебе бяха, артисти ставахме дори, сърцата огнени горяха по сцените ти до зори!

Читалище Виделина, Панчарево, старата сграда - 1945г.Създаденият през 1957 г. фолклорен ансамбъл към читалището взима участие в различни национални и международни фестивали за изкуство и култура, където печели много престижни награди и все по-вече почитатели на българския фолклор!

През годините читалище „Виделина“ насърчава любителското фолклорно изкуство, сцената му е домакин на театрални постановки, кинопрожекции и фолклорни фестивали. Издирват се стари песни, предания, легенди, историята на селото и родовете му. Голямо достижение на читалището е създаването на историко – етнографска музейна сбирка през 1981 г. Системно се провеждат срещи на ученици от първи до осми клас с писатели, кинодейци, музикведи и художници.

Строителството на новата читалищна сграда от 1978 г. е реализирано под ръковството на организационен комитет от жители на кв. Панчарево: Председател Иван Палийски и членове Григор Шопов, Александър Тодоров, Трайчо Стоилов, Иван Бонев, Герой Будинов и др. Тя е една от най-масивните в околностите на София и със своя архитектурен облик допълва релефните форми на околността и напомня за величието на крепостта Урвич.

Понастоящем развива богата културно-образователна дейност, разделена по възрасти и жанр. Застъпени са съвременни методи за обучение, в различни курсове и направления.

Възспоменателен барелеф, поставен за 100 годишнината на читалището през 2008г.Читалището подкрепя изключително много любителското фолклорно изкуство и помага на работата на Ансамбъл “Панчарево”, който набира все по-вече почитатели. Стреми се да съхранява традициите и да ангажира младите хора да ги опознават и предават на бъдещите поколения. Библиотечния фонд наброява над 20 000 тома и от 2010 година е включен към програмата „Глобални библиотеки България„.

Читалище „Виделина“ е носител на орден “Кирил и Методий” I-ва и II-ра степен за цялостната си дейност. За 100-годишнината на читалището през 2008 г. беше поставен възпоменателен барелеф с благодарствено послание към създателите му и тези, които са го съхранили през годините!

В същата година се постави и началото на една добра традиция – Ежегоден фестивал „С песен и танц в Панчарево“, който има за цел да представя фолклорните традиции на района и няма конкурсен характер. В бъдеще амбицията на организаторите на фестивала е да обогатят програмата му с международно участие, като средство за сближаване между културите.

ГАЛЕРИЯ НА ЧИТАЛИЩЕТО