Ана-Мария Трайкова

Ана Мария Трайкова

Ана-Мария Трайкова

Ана Мария Трайкова е родена в семейство на хора от народа, където трудолюбието, скромността и песента имат постоянно присъствие. От ранно детсво е забелязана от Toдор Живков и в продължение на 15 години присъства на всички Правителствени протоколи, като това я прави обект на медиен интерес още от малка. Получава Дипломатически паспорт и привилегията да пътува с правителственния самолет и личния автомобил на президента, който често я хваща за ръка и я кани да седне близо до него за да изпее любимата му песен. Без никакви протекции и без съгласието на родителите си едва пет годишната Ана-Мария става част от визитката на България. Днес често споделя, че не е имала нормално детство нито своя кукла, нито свои игри, защото таланта й я белязва от малка. Наричат я „Малката певица на президента“, защото е участвала в концерти пред мнозина държавни глави – Горбачов, Митеран, Фидел Кастро и др.

Запява едва на 5 годишна възраст, когато е поканена за солист в Българското Национално Радио, където през 1976-1977г. прави първите си записи – „Шопски народни песни“ и има свой професионален оркестър, с който пътува по концерти. До 15 годишната си възраст освен солист към БНР става и солист на Държавен Ансамбъл „Тракия“ – Пловдив и на Детски Ансамбъл „Изворче“ към „Двореца на децата”, под диригентството на Михаил Букурещлиев. В този период е награждавана с 12 първи национални награди и 3 първи международни отличия. Все още непълнолетна става член на Министерство на Културата. Партнира на баба си Мира в песни и разкази, по които народния артист Никола Анастасов създава уникалните си спектакли за Шоплука (1974-1986г.). В 1979 година става част от голямата идея на Людмила Живкова – Ансамблея “Знаме на мира” и участва два пъти в проекта.

Учи и завършва с успех СМУ – Широка Лъка в класа на Стефка Кушлева. От нея и до днес има скъп подарък – песента “Мама Златина учеше”.

След завършване на музикалното си образование, вече е професионален изпълнител и се отправя по пътя си към завладяване на световната сцена. Следват Национален ансамбъл „Филип Кутев“, където е приета без приемен изпит по желание на комисията, тъй като месец по-рано се прибира от Лондон с две първи международни награди.

На едно правителствено участие в Корея среща бъдещия си съпруг, който е французин. Пет месеца по-късно след успешен ангажимент в Токио лети за Париж, където сключва граждански брак и автоматично получава Френско гражданство, подписано лично от Президента Митеран. Веднага след това се ражда и синът й. Докато е във Франция е забелязана от президента на музикалната компания „Nuits D’Artistes”, с която концертира по света и до днес. Франция оставя силен отпечатък в душата на певицата. Въпреки подредения живот там обаче, тя взема трудно, но значимо решение за семейството си – да се върне в България за да се яви на конкурс и да стане част от световната формация – „Мистерия на българските гласове“.

Натрупания опит и лидерската й същност, й дават самочувствие да сформира и продуцира частна фолклорна формацията – „Фолк Династия“, с която прави концертни изяви из цял свят. Там тя кани едни от най-добрите солистки и едни от най-добрите професионални музиканти на България, които са част от формацията на световната звезда Иво Папазов. Ана-Мария е поканена в проект с джаз формация „Иесис” от Гърция, в която си партнира със световни звезди като -David Lynch и Petros Kurtis, а продукта се продуцира от Музикална къща „LYRA” – Гърция. Ана-Мария е била солист на Александър Райчев Бенд и Оркестър „Канарите”. Работи с един от най-талантливите музиканти и аранжори като Георги Красимиров – Герасим, Евтим Чакъров, с които създават едно ново модерно звучене в стила на певицата. С Irene Papas – голямата актриса на Гърция, Ана-Мария се среща в съвместен проект на остров Патмус и тази среща я научава, че хората на изкуството продават своите чувства и емоции, а те са или да разплачеш или да разсмееш аудиторята.

След напускане на „Мистерия на българските гласове“ тя напълно отдава живота си на индивидуална кариера. Участвала е във всички концерти на Фолк Династия, печели национални първи награди и международни отличия. Критиците я определят като млада звезда на България.

Ана-Мария прави успешни партньорства и с някои от най-известните френски музикални компании като Ginger и Cesam International, които и помагат да реализира своите изяви във Франция и Европа. Съвместно с турската музикална компания Doublemoon – Pozitif Music Production и гост-музикантът Husnu Senlendirici или „Кларинетът на Планетата”, както тя самата го нарича, Ана-Мария записва своя песен по неин текст и музика – „Обич майчина”.

Ана-Мария е и първата самостоятелна певица, която записва една от най-хубавите си песни с тромпетиста Гъмзата, която нарича „Сойка птица”. Професионалния и житейски опит и дават самочувствието да пише текстовете и част от музиката си в новите проекти, като създава новата народна музика на България и паралелно с това работи върхо етно и фюжън проекти. Купува инструмента Мей и записва една от най-красивите балкански песни „Зайди, зайди ясно слънце” с нов почерк и стил.

Ана-Мария издава своята музика, чрез издателска къща Ара Аудио Видео, а чрез мениджърската и продуцентска компания – Diapason Records ежедневно присъства в телевизионната програмата на Фен ТВ, Фолклор ТВ и др. български медии, където радва своите почитатели с музиката си и твроческите си постижения. Последните и проекти са свързани със съвместни музикални изяви и с балканската звезда Неда Украден, а по покана на най-популярната формация – Берковската Духова Музика, тя показва част от своя талант с нов имидж. Нестихващите аплодисменти в най-голямата зала на България, зала 1 на НДК са доказателство, че Берковската Духова Музика и Ана-Мария съчетават в себе си ново талантливо начало.

Многобройни са провокациите, сълзите и трудните моменти в живота на певицата. Те дават отражение и в последният албум – Изповед. На големия балкански форум – „Пирин Фолк“ Сандански е наградена с най-висок приз – „Певица на годината“. Нейни са думите „Таланта се дава с Висше и всеки, който не признава и пречи на неговата изява има отговорности към този отгоре”.