Панчаревско езеро

Панчаревското езеро

Панчаревското езеро е най-голямата водна площ в непосредствена близост до компактното градско ядро на София. Разположено е на 12 километра югоизточно от центъра на града в посока Самоков и Боровец, на 600 м. н.в. Намира се в края на живописния Панчаревски пролом на река Искър, между стръмните западни склонове на Лозенската планина и източните най-ниски склонове на Витоша. По бреговете на езерото са оформени три рекреационни ядра – балнеолечебен комплекс около минералните извори, спортен център на територията на Национална гребна база „Средец“, която е специализирана за провеждане на тренировки и състезания в гребните дисциплини и зона за отдих и атракции в местността „Плажа“ в южния му край. В близост до гребната база се намира и централния понтонен кей за наемане на плавателни съдове за разходки. По източния бряг на езерото минава живописна Панорамна пътека от която се разкриват красиви гледки към Витоша, Плана планина и селата Панчарево и Кокаляне. Като алтернативен маршрут на пътеката се използва изградения в миналото път за заснемане на състезанията, който върви успоредно на брега и осигурява лесен достъп до някои спортни обекти и заведения, както и възможност за излети около самата вода.

Езерото в Панчарево е завирено през 1956 година по идея на инж. Иван Иванов, кмет на София в периода (1934-44г.), във връзка с изграждането на хидровъзел „Искър“, един прогресивен и мащабен проект, обезпечаващ питейните, енергийни и рекреационни нужди на нарастващото население на Софийската агломерация. Хидровъзелът обхваща водните площи на язовир „Искър“, горен изравнителен язовир „Пасарел“, бент „Панчарево“ и разположените между тях водноелектрически централи на река Искър – ВЕЦ „Пасарел“, ВЕЦ „Панчарево“ (действаща до началото на 80-те години) и ВЕЦ „Кокаляне“. Панчаревското езеро има воден обем от 6 400 000 куб.м. и дълбочина до 20 метра. Акумулира оттока на притоците си – Бистришка река, Ведена и Планщица, извиращи от Витоша и Плана планина и изравнява нивото на река Искър при навлизането и в Софийското поле.

От стената на Панчаревското езеро е започвало трасето на проектирания през 50-те години на 20-ти век, но нереализиран впоследствие плавателен и отводнителен канал на София и ВЕЦ „София“. През 60-те, 70-те и 80-те години водите на Панчаревското езеро се използват основно за водни спортове, а посредством два промишлени водопровода – за отвеждане на резервени запаси за промишлено водоснабдяване на НПЗ „София-север“, МК „Кремиковци“, както и за напояване на земеделски земи в източната част на Софийското поле (Казичене, Равно поле, Нови хан).

През годините районът се утвърждава като предпочитано място за спорт, отдих и развлечение на Столичани и гостите на столицата, за което допринася изградената спортна и почивна база, множеството уютни заведения за обществено хранене и чистата природа, в непосредствена близост до София. Към това се прибавя възможността за наемане на водни колела, лодки и добрите условия за ветроходство. През 1977 година на езерото в Панчарево се проведе Световното първенство по кану-каяк, а през 1981 – Световното първенство за младежи във водните спортове, което е голяма гордост за селото, София и цяла България. Панчаревското езеро е място за тренировки на някои от най-големите спортни клубове по кану-каяк в страната. Било е домакин на няколко световни и национални регати по гребане, Европейски първенства по триатлон, ветерански надпревари. Напоследък се използва все по-често и от любителите на туристическия каяк. За нормалното функциониране на тренировъчния процес и за възстановяването на олимпийската дистанция е необходимо основно почистване на дъното на езерото каквото не е правено от 1981г.

По новия Общ Устройствен План на Столична община е създадена зона за отдих „Панчарево“, която обхваща прилежащата между брега на езерото и бул. Самоковско шосе паркова зона, при надморска височина 600 – 630 m.

Панчаревското езеро е достъпно чрез редовни автобусни линии на градския транспорт от кв. „Гео Милев“, ж.к „Младост“, кв. „Горубляне“, както и по алеи от парк-комплекс „Камбаните“ и с. Герман. Има проект за изграждане на велоалея около езерото.