ВЕЦ “Панчарево” (Старата юзина)

ПЪРВАТА ВОДНОЕЛЕКТРИЧЕСКА ЦЕНТРАЛА В БЪЛГАРИЯ И НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТВОВ – ВЕЦ „ПАНЧАРЕВО“

Виж местоположението в Google maps

Водноелектрическата централа „Панчарево“ е първата построена ВЕЦ в България и на Балканския полуостров. С нея се поставя началото на общественото електроснабдяване в България. Въведена е в експлоатация на 1 ноември 1900 година. С пускането на панчаревската ВЕЦ в страната ни навлиза еволюцията на електричеството. Централата осигурява електричество за осветление, електрически трамвай и двигателна сила за индустриалните предприятия в столицата, с което София се преобразява и се нарежда сред първите електрифицирани европейски столици.

ВЕЦ „Панчарево“, снимка от началото на XX век

През 1898г. софийската община дала концесия за срок от 40 години за построяване на електроцентрала на река Искър в Панчарево. Първоначално концесията за осветлението и за трамваите в столицата била дадена на французина Шарл Бертолюс. В последствие той я отстъпил на дружеството „Големи марсилски предприятия“, което създало две предприятия за София, със седалище Брюксел, със смесени белгийско-френски капитали. Едното било „Електрическо дружество за гр. София и България“, другото – акционерно дружество „Софийски електрически трамваи“. През 1900 г. била построена една ВЕЦ в с. Панчарево с мощност на турбината 4000 куб. см. и друга резервна в София.

Централата е построена за две години, само 19 години след първата ВЕЦ в САЩ, изградена под ръководството на великия Едисон. В нейното строителство са работили главно панчаревци и кокалянци. Във връзка със строителството на централата от Италия идват много строители, някои от които по – късно остават да живеят завинаги в Панчарево, заедно със семействата си. От тях местните хора са се учили на каменоделство, на пробиване на тунели и други строителни дейности.

ВЕЦ "Панчарево", най-старата в България и на Балканския полуостров, пусната в експлоатация на 01.11.1900г.

Строителството е извършено от Дружеството на Големите строителни предприятия на Марсилия, а монтажните работи – от фирмата “Оерликон”. Първоначално машинната зала е оборудвана с 4 турбогрупи, производство на “Пикард & Пикте”- Женева с хоризонтален вал и мощност на вала 500 к.с. Генераторното напрежение е 8000 V, а ниското – 150 V.

Централата е действаща до началото на 80-те години на 20 век. Националният политехнически музей ползва сградния фонд от 1975 г. Безвъзмездно са предадени на музея главната постройка с машинната зала, командното отделение и административните сгради.

През 1986 г. ВЕЦ „Панчарево“ е обявена за паметник на културата.

Предвижда се пускането на електрцентралата в действие и изграждане на екологичен парк с музейна експозиция на територията и.

До сградите на Старата централа можете да стигнете с градски транспорт от сп. „в.з. Китката“ на автобус N 3, след което по почвен път, разклоняващ се от Самоковско шосе се слиза към р. Искър и се продължава по него в посока в.з. Старата централа (м. Юзината). ВЕЦ „Панчарево“ се намира веднага след моста над р. Искър в дясно на около 100 метра.