Зона за отдих „Панчарево“

Зона за отдих Панчарево

Адрес: 1137 София, кв. „Панчарево“, бул. „Самоковско шосе“

Водоем за платен риболов, телефон за контакти: 0897 856 647, Виж в Google Maps
Кей за водни колела и лодки. Работно време – Всеки ден от 10.00 до 20.00 часа /летен период/. Телефон за резервации: 0878 801 287; 0888 000 052, Виж в Google Maps

Отчитайки необходимостта от опазване на екосистемата около Панчаревското езеро по Градоустройствения план на гр. София и Столична община е създадена зона за отдих „Панчарево“, обхващаща крайбрежието на езерото, при надморска височина 600 – 630 m. и прилежащата между бреговете му и бул. Самоковско шосе паркова територия. Включва части от две населени места – Панчарево и Кокаляне. Тази зона се използва за водни спортове, риболов и балнеолечение. Има плажна ивица с дължина 1300 метра, която е обособена в южния край на езерото откъдето се свързва с тематичния “Воден Парк Искър”, част от системата “Отдих” на Столична община и със Защитена зона “Плана”, част от националната екологична мрежа “Натура 2000″. През годините в района са изградени спортни, почивни бази и множество уютни заведения за обществено хранене.

В района на минералните извори функционира балнеолечебница и спортно-развлекателен комплекс с фитнес, СПА център и ресторант. Минералната вода е гореща (47 °С), с дебит 12 l/s, слабо минерализирана (0,495 g/l), хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. Използва се срещу заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични и стомашно-чревни. Минералната вода захранва четири басейна /два вътрешни в сградата на панчаревската баня и два външни в открития минерален плаж на брега на езерото/, които са и единствените регламентирани до този момент обекти за къпане в района.

Национална гребна база „Средец“ на брега на Панчаревското езеро е най-старото специализирано спортно съоръжение в България за провеждане на тренировки и състезания в гребните дисциплини. Била домакин на две световни купи – през 1977 и 1981 година. В момента представлява модерен спортно-възстановителен център с хотелска част, ресторант-бирария, суши бар, сладкарница, модерен спа център, фитнес и зала за танци.

Местността „Плажа“ в южния край на езерото предлага многобройни места за пикник край река Искър, ресторант, детски кът и водоем за платен риболов, който е най-добрият в България, както по отношение на инфраструктурата и оборудването, така и от гледна точка на допълнителните развлечения, които предлага. Обширната зелена площ е удобна за практикуване на различни игри на открито, като хандбал, тенис, волейбол, футбол на малки вратички, както и за забавление на най-малките. В района е създаден малък, но изключително атрактивен зоокът.

От местността „Плажа“ започва и защитена зона „Плана“, която е включена в екологичната мрежа „НАТУРА 2000“ по директивата за местообитанията. Обхваща част от Плана планина и прилежащия участък от река Искър, между яз. Искър и Панчаревското езеро. Този участък представлява важен биокоридор за редки видове риба, които са намерили убежище от язовирите в реката. Тук изключителна ценност представляват крайречните гори от Върба и Елша и естествените гори от Бял бор, които виреят на много ниска надморска височина. Зоната е богата на бозайници, земноводни, влечуги и безгръбначни. Плана е важен коридор за кафявата мечка, който свързва Старопланинската с Рило-родопската популация на този вид.

В рамките на кампанията Кристално чисто Панчарево за всяко дете, през 2008г. която започна от местността „Плажа“ бяха събрани купища битови отпадъци, открит бе нов детски кът, бяха посадени дръвчета в района и беше реновиран стария мост над река Бистрица до сградата на общината. Това е част от цялостната политика за опазване на околната среда, която Пощенска банка налага като приоритетен модел за устойчиво развитие и екологично възпитание. От тогава всяка пролет на доброволни начала служители, приятели на банката и доброволци в партньорство със Столична община почистват района около Панчаревското езеро. От 2009 година цялата зона има свободен безжичен достъп до Интернет.

Достъпа до зоната за отдих „Панчарево“ се осъществява посредством редовни автобусни линии на градския транспорт от кв. “Гео Милев”, ж.к “Младост”, кв. “Горубляне”, както и по алеи от парк-комплекс “Камбаните” и с. Герман.

Зона за отдих "Панчарево" предлага места за пикник, гребна база, хотели, ресторанти, детски кътове, водоем за платен риболов, минерален басейн, фитнес и спа центрове, зоокът, free wifi зона. София, Самоковско шосе, между Панчарево и Кокаляне © Панчарево - Гордостта на София, Всички права запазени!


View Pancharevo – Outgoing Places in a larger map

Поради липсата на организирана водноспасителна дейност, натрупалите се на места наноси и подводна растителност е забранено къпането, карането на джетове и водни ски в Панчаревското езеро. Фактор, който не бива да се подценява е температурата на водата, която е непостоянна поради наличието на водно течение, минаващо през средата на езерото. Голямата дълбочина (над 20 метра в най-дълбоката част) допълнително възпрепятства равномерното загряване на водата, което създава реална опасност от преохлаждане на организма. Повече по темата

Вижте още и: