Фондация „Четири лапи“

Фондация „Четири лапи“ с подкрепата на Столична община предприемат хуманитарна акция по безплатно обезпаразитяване, ваксиниране против бяс, медицински преглед и кастриране под пълна упойка на улични и домашни кучета и котки. Усилията са насочени към райони в които популацията от недобросъвестно изоставени кучета е висока. След успешна акция през миналата година в други райони на столицата екипа на „Четири лапи“ се насочва към „Панчарево“ и околните селища, където тази популация се поддържа основно от вилните кучета (пазачи) или ненужните поколения на домашните любимци. Кампанията на „Четири лапи” и Столична община е част от дългосрочно сътрудничество, целящо бързото намаляване на бездомните кучета в София по хуманен и в същото време ефективен начин.

Методът на работа на „Четири лапи” позволява масова кастрация на голям брой кучета и котки в рамките на кратък период от време. Животните се залавят от професионален екип от хващачи и се транспортират до мобилната клиника на организацията в базата на МВР край Железница. Оперираните животни остават под наблюдение 24 часа, след което се връщат на мястото, откъдето са заловени. Всяко куче, което е било обработено от екипа на „Четири лапи”, може лесно да бъде разпознато по поставената на едното ухо синя пластмасова марка, на която от едната страна е изписано името на организацията, а от другата – идентификационен номер. При котките се поставя татуировка на едното ухо, а на другото се изрязва леко връхчето. Кампанията на „Четири лапи” и Столична община ще продължи от 11 септември до 5 октомври, като в момента се обсъждат вариантите за по-нататъчно сътрудничество.

Можете да докарате дворното или улично куче и направо в клиниката ни или да се уговорите за транспортиране от екипа ни.

Д-р Марина Иванова, ръководител на проекти „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи – България”:

„Решението на проблема се състои в спиране на притока на изоставени животни и блокиране на размножаването им на улицата. Това може да стане единствено чрез масова кастрация на уличните и дворните животни и стриктен контрол върху собствениците. Разчитаме, че по време на кампанията ни в Панчарево и околностите към нас ще се обърнат и собственици на дворни кучета, които не могат да си позволят да заплатят за кастрацията в частна клиника. Също така призоваваме столичани да подават сигнал към Столичен инспекторат всеки път, когато станат свидетели на изоставяне на домашен любимец на улицата – така всеки един от нас ще стане част от решението на проблема.”

Търсят се доброволци от районите Панчарево, Кокаляне, Бистрица, Железница, Пасарел, Щъркелово гнездо, които да помагат на екипа за залавяне с информация къде има кучета, които трябва да бъдат кастрирани. Разчитаме на Вашата съпричастност в решаването на проблема!

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

Район Панчарево – Сектор „Екология“ – (02) 976 0509

Телефони за връзка с фондацията: 0884 221 671 (екип по залавяне), 0884 222 705 (клиника).

официален сайт: www.vier-pfoten.bg

About the Author: admin