Доброволци при възстановяването на манастира

Панчаревци, положили доброволен труд за възстановяването на манастира „Летни Св. Никола“ в Урвич

Много панчаревци положиха доброволен труд и дариха средства при строежа на новата сграда на манастира "Летни Св. Никола" в "Урвич"Похвално и навременно е делото на панчаревци да направят сграда приемница на мястото на старата и неудобна постройка, в която да могат да се подслоняват поклонници от селото и околните села, и особено по време на събора на „Летни Св. Никола“. Идеята, възникнала през 1991г. била да се направи скромна приемна сграда от дървени материали. Така започнали инициаторите, но като разбрали, че хората от селото одобряват начинанието и ще ги подкрепят морално и материално, решили да се построи масивна, по-голяма и красива сграда, с оглед бъдещите нужди. Избран бил инициативен комитет в състав: Никола Трайков Божилов – председател, Асен Вучев – касиер, Йорданка Йорданова, Величко Николчов, Илия Илиев, Любомир Петров, Йордан Димитров. И така строителството започва през 1992г. С много усилия и труд само за 7-8 години манастирската постройка е изградена, покрита, положена е вътрешна и външна мазилка и дограма.

Много панчаревци положиха доброволен труд и дариха средства при строежа на новата сграда на манастира "Летни Св. Никола" в "Урвич"Всичко това е извършено с дарени средства от населението на Панчарево и доброволния безплатен труд на участниците в строителството.

Изграждането на манастирската черква е извършено със средства на Атанас Господинов от Панчарево, както и на синовете му, които са вложили много труд, време и идеи за реализирането и.

Пръв дарява средства Илия Борисов Илиев, панчаревец, живеещ в Австралия, но тачещ и обичащ родния си край, който в продължение на няколко години помага с дарения, труд и съвети за довършването на манастирските постройки. С това се слага начало на реализацията на строителството. Голямо е дарението на Стефан Димитров, Петър Петров и др. Кирил Ст. Божков, заедно със Спас Вл. Йорданов фасонирали безплатно целия дървен материал.

Много панчаревци положиха доброволен труд и дариха средства при строежа на новата сграда на манастира "Летни Св. Никола" в "Урвич"

Овцевъдите Валентин Цветков и Димитър Василев са дарили овце за храна на строителите на обекта. Почти цялото село се отзовава за събиране на необходимите средства, кой по-вече, кой по-малко, в зависимост от възможностите си.

Своето майсторско умение при изграждане на манастирската постройка изявяват напълно безполатно Сашо Йорданов Лазов, Петър Г. Рангелов, Боян Добриянов Димитров, Емил И. Василев, Милчо Василев, Стоян Йорданов, Христо Христов, Велин Йорданов, Василка Благоева (Пенкова), Атанас Ст. Петров, Стефан Георгиев и Павел Димитров. Освен майсторите строители в изграждането се включват и много други като общи работници – помагачи при изкопните работи, при подравняване на терена, заливане на бетонните плочи, изнасяне на материали и др.

Много панчаревци положиха доброволен труд и дариха средства при строежа на новата сграда на манастира "Летни Св. Никола" в "Урвич"Особено ценна и решаваща помощ са оказали шофьорите, собственици на товарни автомобили. При изключително трудно и тежко пътно трасе, те превозили всички инертни материали – тухли, цимент, желязо, вар, дървен материал и др. Това са Йордан Добриянов Йорданов, Васил Йорданов, Валентин Кръстев, Красимир Спасов Йорданов, Иван Тошков, Костадин Колев, Кирил и Димитър Николови. Всеки може да прецени колко труд и усилия са положени от всички участници в строителството и от организаторите му, допринесли мечтата да стане реалност!

Голяма и благородна е дейността по опазване на материалите за строителството и готовите вече постройки, за посрещане на строителите и гостите на манастира на родения в Долна Мелна, Трънско – Георги Боянов Найденов и съпругата му Данка Найденова. Влюбени в Урвич, тези трудолюбиви хора живеят в старата неуютна манастирска постройка и благодарение на тях в пек и дъжд, студ и сняг вратите на манастира „Св. Никола Летни“ са винаги отворени за строители, гости и поклонници.

Вижте още и: