Панорамна пътека над Панчаревското езеро

Панорамната пътека (екопътека „Панчаревско езеро) е една от първите прокарани туристически алеи в Лозенската планина, още в края на 50-те години на миналия век и една от най-популярните. Започва в края на село Герман, при стената на езерото и навлиза в планината като в общи линии следи очертанията на склона над водата и обиколния път покрай езерото. Пo маршрута са изградени няколко места за почивка от доброволци, които разкриват невероятни гледки към Витоша, Плана планина, София и цяло Панчарево. Вторият етап на маршрута е по-полегат и се спуска от бивша хижа на „Кремиковци“ до обиколния път при ВЕЦ „Кокаляне“. Дължината и е 3,5 км и се използва и като сравнително лесен маршрут за планинско колоездене! Карта на маршрута

В тази част на Лозенската планина, на склоновете с южно изложение климатът е мек, с по-високи средногодишни температури. Пътеката минава през характерна дъбова гора, примесена на места със млади гори от черен бор.

До началото на маршрута се стига с градски автобуси: NN 1, 3, 4 от сп. „Банята Панчарево“ или N 6 от с. Герман. В първия случай трябва да се премине по стената на езерото до срещуположната му страна.

Вижте началната и крайната точка на маршрута в Google Maps

СНИМКИ ОТ МАРШРУТА


View Pancharevo – Outgoing Places in a larger map